طرح کسب و کار یا بیزینس پلن یک سند حیاتی برای هر شرکتی است. به بانکداران، سرمایه گذاران و دیگران می گوید که شما چه کسی هستید، چگونه تجارت می کنید و وضعیت مالی شما چگونه است. بانکداران و سرمایه گذاران اغلب هنگام تصمیم گیری در مورد وام یا سرمایه گذاری برای یک شرکت، یک بیزینس پلن واضح و دقیق را درخواست می کنند. این طرح اطلاعات کلیدی را در اختیار آنها قرار می دهد تا تصمیم بگیرند که آیا سرمایه گذاری روی این کسب و کار فرصت خوبی است یا خیر. یک طرح کسب و کار همچنین می تواند به صورت داخلی برای هماهنگ کردن تیم شما مفید باشد. در ادامه قصد داریم درباره نحوه نوشتن یه بیزینس پلن موفق توضیح دهیم، با ما همراه باشید!
طرح کسب و کار یا بیزینس پلن چیست؟
یک طرح تجاری توضیح می دهد که چگونه یک شرکت پول در می آورد و روزانه اداره می شود. یک قالب استاندارد واحد وجود ندارد، اما اکثر طرح ها این چهار حوزه اصلی را پوشش می دهند:
- نمایه شرکت
- فروش و بازاریابی
- عملیات
- امور مالی
بسیاری از طرح ها همچنین شامل یک خلاصه اجرایی با نمای کلی از پروژه شما و توضیح ساده فعالیت های شما هستند. طرح های کسب و کار را می توان برای مخاطبان مختلف نوشت، اما آنها در درجه اول برای وام دهندگان، سرمایه گذاران یا سهامداران آماده می شوند. بسیار مهم است که برنامه خود را برای مخاطب مورد نظر خود تنظیم کنید. سرمایه گذاران و سهامداران اغلب می خواهند بازده هیجان انگیز و اهداف تجاری بلندپروازانه ای را ببینند. معمولاً افراد سعی می کنند وام دهندگان را متقاعد کنند که پول زیادی به دست خواهند آورد. این موضوع در برخی موارد می تواند تاثیر عکس روی وام دهندگان داشته باشد.
وام دهندگان به طور کلی می خواهند بدانند که اقساط شما قرار است چگونه بازپرداخت شوند و اینکه صاحب کسب و کار به اندازه کافی آماده است تا به طور موثر از پول استفاده کند یا خیر. آنها دوست دارند مفروضات محافظه کارانه ای در مورد پیش بینی های فروش و بازار شما، سناریوهای مختلف (خوب، خنثی و بد) و محاسبات احتمالی برای شرایطی که ممکن است همه چیز خوب پیش نرود، ببینند.
فریلینگ، یک کارآفرین موفق، میگوید: «معمولاً افراد سعی می کنند وام دهنده را متقاعد کنند که پروژه آنها یک فرصت شگفتانگیز است و در نهایت پول زیادی به دست خواهند آورد. این اقدام در واقع می تواند تأثیر نامطلوبی بر افرادی که این طرح را می خوانند داشته باشد. آنها ممکن است فکر کنند که صاحب کسب و کار خیلی خوشبین است و نمی داند که در چه مسیری پای نهاده.»
نحوه نوشتن بیزینس پلن
طرح های تجاری به طور کلی چه ار حوزه کلیدی را پوشش می دهند. اطلاعات ممکن است به ترتیب یا قالب متفاوتی مرتب شوند، اما جزئیات اصلی معمولاً یکسان هستند.
- 1. مشخصات شرکت
این بخش یک نمای کلی از شرکت یا ایده تجاری فعلی شما را ارائه می دهد. معمولاً شامل موارد زیر است:
- شرح کسب و کار: به طور مختصر شرکت خود را شرح دهید. شرکت شما چه کاری انجام می دهد و در کجا واقع شده است؟
- محصولات و خدمات: شرح مفصلی از محصول یا خدمات خود ارائه دهید. این باید شامل ویژگی های منحصر به فرد، هزینه و نحوه تحویل آن باشد. فریلینگ می گوید: «این مهم است که شما نشان دهید که واقعاً تمام پیچیدگی های محصول یا خدمات خود را درک می کنید. زیرا این موضوع اغلب توسط کارآفرینان نادیده گرفته می شود.»
- تیم مالکیت، مدیریت و کارمندان کلیدی: آموزش، مهارت ها، دانش و تجربیاتی را که شما و تیمتان برای دستیابی به اهداف خود در نظر دارید را تشریح کنید. این کار برای ایجاد اعتبار شما بسیار مهم است. افراد اغلب ویژگی هایی را که می تواند به شروع یک کسب و کار اعتبار ببخشد، نادیده می گیرند.
- تاریخچه شرکت: در این مرحله نحوه توسعه شرکت یا ایده تجاری خود را توضیح دهید. میزان زمان، تلاش و منابعی را که تاکنون در کسب و کار سرمایهگذاری کردهاید، در نظر بگیرید.
- ساختار حقوقی و مسائل: جزئیات ساختار حقوقی خود، چرایی مناسب بودن آن برای کسب و کار شما و هرگونه مشکل احتمالی مربوط به آن را ارائه دهید.
- مسائل نظارتی و بیمه: هر گونه مجوز، گواهی یا موارد مشابه را فهرست کنید. همچنین در مورد نیازهای بیمه، هزینه ها و ارائه دهندگان آن توضیح دهید.
- اهداف تجاری شما: به طور خلاصه اهداف کوتاه مدت و میان مدت قابل اندازه گیری برای کسب و کار و زمانی که می خواهید به آنها دست یابید فهرست کنید.
- پروژه: اگر به دنبال تامین مالی برای پروژه خاصی هستید، بخشی را برای توضیح پروژه و نیازهای مالی خود برای آن قرار دهید.
- تحقیقات: بازار، صنعت، رقابت و روندهای خود را مشخص کنید. این بخش مهم از عناصر زیادی تشکیل شده است و اغلب در بسیاری از طرح های تجاری به بخش جداگانه ای تقسیم می شود. این بخش باید موارد زیر را پوشش دهد:
- مروری بر بازار: بازار چگونه کار می کند، شما چه شکافی را پر می کنید و چالش های کلیدی که با آن روبرو هستید را شرح دهید. بر فرصت های بازار محلی تمرکز کنید، نه آمارهای بزرگ برای کل صنعت.
- بازار هدف: مشتری خود را بشناسید و با دقت او را توصیف کنید. برای مثال مردم می گویند محصولشان برای افراد 18 تا 65 ساله خوب است. این نوع توضیح آمار، خیلی کلی است. شما باید مشتری خاص خود را شناسایی کنید تا بتوانید بفهمید که کجا می توانید 10 یا 100 فروش اول خود را انجام دهید.
- رقبا: سه تا پنج شرکتی را که تحسین می کنید یا به عنوان رقیبی می بینید که در پیشرفت کمی جلوتر از شما هستند، شناسایی کنید..
- فروش و بازاریابی
- طرح فروش و بازاریابی: فعالیت های خود را برای ایجاد خط فروش مشخص کنید. یک برنامه عملیاتی که سه فعالیت اصلی بازاریابی شما و نتایج فروش پیشبینیشده را فهرست میکند، در نظر بگیرید. برای هر فعالیت، جزئیاتی مانند موارد زیر را بررسی کنید:
- آنچه شما انجام خواهید داد
- مدت زمان لازم برای انجام آن
- هزینه ها
- نتایج مورد انتظار
- استراتژی قیمت گذاری: قیمت های خود را فهرست کنید و با مقایسه با قیمت رقیبان خود دریابید موقعیت شما چگونه است. استراتژی خود را در پشت این نوع قیمت گذاری توضیح دهید.
- مفروضات و منطق پیشبینی فروش: توضیح دهید که چگونه سه یا چهار ماه اول پیشبینی فروش را در پیشبینی مالی خود به دست آوردهاید. توضیح اعداد در این بخش واقعاً مهم است.
- عملیات
- موقعیت مکانی: موقعیت شرکت خود و اینکه چرا برای کسب و کار شما مناسب است را توضیح دهید. برخی از مشاغل ممکن است نیاز به ارائه اطلاعات بیشتری نسبت به سایرین داشته باشند. به عنوان مثال، یک رستوران باید جزئیات بسیاری را شامل شود (مثلاً چیدمان، متراژ مربع، شرح محله، در دسترس بودن پارکینگ، دید خیابان، تعداد میزها و حتی قاب عکسها)
- دارایی ها و تولید: دارایی های خود را فهرست کنید، از جمله تجهیزات، ماشین آلات، املاک و مستغلات و فناوری های کلیدی. خواننده را در فرآیند تولید بیزینس خود راهنمایی کنید. کسب و کارهای مختلف ممکن است نیاز به ارائه جزئیات گسترده تری داشته باشند (بسته به اینکه چقدر از نظر عملیاتی سنگین هستند). یک مشاور می تواند به سادگی فرآیند نقل قول و کار آنها را توضیح دهد. در این میان، یک تولیدکننده باید تمام مراحل تولید خود را از مواد گرفته تا ساخت و ارسال توضیح دهد.
- تامین کنندگان: محل قرارگیری، زمان تحویل و اگر در خارج از کشور هستند، هرگونه توافق تجاری مرتبط و مسائل مرزی.
- منابع انسانی و ساختار سازمانی: اطلاعاتی در مورد تعداد کارکنان و پیمانکاران در وظایف مختلف، نمودار سازمانی که نقش ها و مسئولیت ها را توضیح می دهد، اینگه چگونه کارمندان و پیمانکاران را جذب و حفظ می کنید و چرخه پرداخت هزینه های خود را توضیح دهید.
- 4. امور مالی
شامل یک پیشبینی جریان نقدی است که معمولاً به صورت ماهانه تجزیه میشود و بهصورت گسترده ارائه میشود. صورت حساب های مالی خود را نیز اضافه کنید (ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت جریان نقدی و صورت سود انباشته) و اگر کسبوکار جدیدی را راه اندازی می کنید، هزینههای راهاندازی را نیز فهرست کنید. پیش بینی جریان نقدی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برخی آن را قلب بیزینس پلن مینامد، فریلینگ، یکی از کارآفرینان بزرگ، میگوید: «من به طرح کسبوکار کسی نگاه نمیکنم مگر اینکه حداقل تلاشی برای پیشبینیهای مالی انجام داده باشد.»
3 اشتباه رایج در طرح کسب و کار که باید از آنها اجتناب کرد
- بیش از حد جاه طلب بودن: شما باید بتوانید هر گونه فرض یا پیش بینی را توجیه کنید.
- پوشاندن مشکلات مالی: به عنوان مثال، اگر فروش شما نوسان دارد، به وام دهنده خود اطلاع دهید و ممکن است یک برنامه پرداخت انعطاف پذیر را ترجیح دهید. یک طرح تجاری شفاف یکی از بهترین دارایی های شما برای جلب اعتماد بانکداران و سرمایه گذاران است.
- ارائه جزئیات ناکافی در مورد تیم مدیریت، برنامه های بازاریابی و توجیه برای پیش بینی جریان نقدی شما.
جمع بندی
یک طرح کسب و کار عالی می تواند به شما کمک کند تا استراتژی خود را روشن کنید، موانع احتمالی را شناسایی کنید، تصمیم بگیرید که در مسیر منابع به چه چیزهایی نیاز دارید و پیش از شروع یک کسب و کار، دوام ایده یا برنامه های رشد خود را ارزیابی کنید. هر کسبوکار موفقی با یک بیزینس پلن رسمی راهاندازی نمیشود، اما بسیاری از بنیانگذاران ارزش وقت گذاشتن برای عقبنشینی، تحقیق درباره ایدهشان و بازاری را که میخواهند در آن وارد شوند، به خوبی می دانند. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره نحوه نوشتن یک بیزینس پلن مناسب، می توانید از راهنمایی های یک مشاور کمک بگیرید.